Záhony-Port Zrt. bemutatkozása

vonat-híd

 

A kelet-nyugati irányú vasúti szállítás fontos láncszeme Záhony átrakókörzet, mely a Triest-Budapest-Kiev-Moszkva-Horgors (Kína) fő közlekedési folyosó legjelentősebb csomópontja, köszönhetően annak, hogy itt találkozik az európai normál és a keleti széles nyomtávolságú vágányhálózat.

A 85 mm-es vasúti nyomtávolság-különbség miatti átrakás már 1948 óta, közel 70 éve folyik ebben a térségben. Magyarország keleti kapujaként emlegetett mintegy 84 km2 kiterjedésű szárazföldi átrakó komplexum, Záhonyt és a közvetlen környezetében fekvő nyolc vasútállomást foglalja magába. Társaságunk fő tevékenysége az Ukrajna, Oroszország, a Független Államok Közössége és az azon túl fekvő országokból, az ukrán- magyar vasúti határátmeneteken /Csop-Záhony és Batyevo-Eperjeske határállomásokon/ keresztül széles nyomtávolságú (1520 mm) vagonokban érkező küldemények átrakása normál nyomtávolságú (1435 mm) vasúti kocsikba, valamint visszaútban, a normál nyomtávon felérkező export küldemények átrakása széles nyomtávú teherkocsikba.

A Társaság beszerzést végző szervezetének komplex faladata a napi üzemviteli és karbantartási feladatok, az alap- és kiegészítő szolgáltatást biztosító tevékenység végzéséhez szükséges minden nemű anyag – és eszköz szükség szerinti beszerzése, nyilvántartása, kezelése.

A Társaság  beszerzési feladatkörét illetően nem közbeszerzésre kötelezett.

A beszerzések 90%-t saját hatáskörben, egyszerűsített beszerzési eljárások kiírásával, a MÁV-VOLÁN-csoportra érvényes beszerzési szabályok betartásával végzi. A fent maradó 10%-ot érintő  termékek esetében a MÁV SZK Zrt. által indított közbeszerzési eljárásokhoz csatlakozva a MÁV-VOLÁN-csoporton belüli megrendelésekkel biztosítjuk elsődlegesen a munkaruházat, a kenőanyagok, ipari gázok ill. a tisztálkodási és un. átrakási segédanyagok ellátását. 

A szervezet feladatkörébe tartozik még a működéshez szükséges tárgyi eszközök teljes saját hatáskörű beszerzési eljárásainak lebonyolítása.

Társaságunk az MSZ EN ISO 9001:2015. szabvány szerinti minőségirányítási tanúsítással rendelkezik, amelynek részeként minőségirányítási kézikönyvben egységes keretben kerültek megfogalmazásra azon szabályozások, amelyek alapján elvégzett tevékenységeink biztosítják a minőségi „termék” előállítást. A kézikönyv lehetővé teszi hogy a Megrendelőink megismerjék Társaságunk azon tevékenységeit amelyekkel a „termékek” állandó, stabil minőségét biztosítjuk.    A minőségpolitikánk részre a Beszállítóink minősítése. A minősítés alapját meghatározóan a MÁV-VOLÁN-csoportban előírt és alkalmazott  az ARIBA informatikai rendszerben regisztráló előminősítések megléte ill. a teljesítések minőségének vizsgálata képezi.

 

Kapcsolat: iktato [kukac] zahony-port [pont] hu (iktato[at]zahony-port[dot]hu)